Ο Πλάτωνας κι ο… χιμπατζής!

Του Μιχάλη Τζανάκη

Άντε τώρα κυρία και κύριε φιλόλογε να διδάξεις εκ νέου την «αλληγορία του σπηλαίου» του Πλάτωνα! Πες στις μαθήτριες και τους μαθητές σου για την ύψιστη αξία οι «δεσμώτες» να σπάνε τα δεσμά τους και να βγαίνουν έξω από το «σπήλαιο»-κλουβί τους! Ο Έλληνας φιλόσοφος είκοσι πέντε αιώνες πίσω θεωρούσε ότι ο απελεύθερος «δεσμώτης» θα αντικρίσει την ιδέα του Αγαθού και επιτέλους θα ξεφύγει από την πλάνη που ζούσε εγκλωβισμένος σταθερά στο σκότος που του επέβαλαν τα δεσμά του!

Στον ίδιο χώρο που ο Πλάτωνας έγραφε αυτά, οι σύγχρονοι νεοέλληνες που εμμένουμε στην στενή συγγένειά μας με τους αρχαίους προγόνους μας, τους απελεύθερους «δεσμώτες» απλά τους πυροβολούμε και μάλιστα βάσει κανονισμού όπως πληροφορηθήκαμε αρμοδίως και επισήμως.

Θα μου πείτε η Πλατωνική «αλληγορία του σπηλαίου» αναφερόταν σε ανθρώπους και όχι σε … χιμπατζήδες! Αντίλογος βέβαια είναι σε μια χώρα κι ένα κράτος που ο όρος «μαϊμού» είναι το σήμα κατατεθέν θα έπρεπε λογικά να είμαστε εξοικειωμένοι και με τους χιμπατζήδες!

Αλλά τι θράσος κι αυτός ο χιμπατζής! Δηλαδή τον κουβάλησαν από την Μποτσουάνα του παραχώρησαν στέγη χωρίς επιβαρύνσεις (ΕΝΦΙΑ, ρήτρες αναπροσαρμογής, φόρους κλπ) τον τάιζαν δωρεάν με φόρο 24% κι εσύ αχάριστε την «κοπανάς» προς την έξοδο του «σπηλαίου»-κλουβιού σου; Αχάριστος και αναιδής ο χιμπατζής!

 Κι αν νομίζει ότι το «πάρκο» – «σπήλαιο» θα στερηθεί εσόδων από την απουσία σου είσαι γελασμένος. Άλλον θα φέρουμε αλυσοδεμένο για να πάρει τη θέση σου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί